Iznajmljivanje nekretnina

Dijelimo s Vama savjete koji se temelje na više od 27 godina iskustva u posredovanju pri najmu nekretnina! Velik broj naših klijenata su stranci, uposlenici veleposlanstava i internacionalnih kompanija.

Na početku je dobro razumjeti da iznajmljivanje nije tako unosan posao kao do 2008. godine. Najamnine u Hrvatskoj su pale i prije financijske krize zbog velike ponude, ali od 2008. povrat investicije kroz najam je još manji. Više je razloga za to, pogotovo ako govorimo o najmu strancima. Stranih uposlenika u veleposlanstvima i internacionalnim kompanijama u Hrvatskoj je sve manje. Nažalost niti ulazak Hrvatske u EU nije nam doveo velik broj stranaca jer zbog gospodarske krize, nepovoljne porezne politike i prevelike birokracije, nismo atraktivno tržište za investicije. Uslijed krize u njihovim matičnim državama, mnoga su veleposlanstva i internacionalne kompanije smanjile broj stranaca u Hrvatskoj radi ušteda, a smanjile su im i budžete i neke povlastice, npr. za selidbu stvari.

Zbog velike ponude kvalitetnih nekretnina, najmoprimci mogu puno birati pa je važno da Vaša nekretnina zadovoljava barem osnovne kriterije koje diktira tržište, ili još bolje, da se nekako razlikuje. Bez obzira na gore navedeno, agencije s puno iskustva koje nude kvalitetnu uslugu mogu i dalje povezati nekretnine s kvalitetnim najmoprimcima. Pogotovo kad se radi o najmu strancima važno je da radite s agencijom koja ima dugogodišnje poslovne odnose s veleposlanstvima, institucijama i kompanijama u kojima stranci rade jer oni ne traže nekretnine preko tražilica.

Izgled nekretnine

Prije nego što stavite nekretninu na tržište, savjetujte se s agencijom za nekretnine oko potrebnih investicija jer nekretnina mora biti uredna i modernizirana. Ne mora biti prepuna 'dizajnerskih' fiksnih elemenata i opreme kako bi se lakše iznajmila, ali mora biti uredna. U današnje vrijeme ne treba previše investirati u preskupu opremu jer je povrat upitan. Pogotovo stranci ne žele ili ne mogu plaćati npr. kuhinje s 'imenom'. Važno je da nekretnina ima novu kupaonu, kuhinju, i aparate, te da ima uredne parkete, stolariju i zidove. Za najam predlažemo da oličite zidove u bijelo jer neutralne boje atraktivnije su većem broju klijenata. Imajte na umu da je važan i izgled zgrade. Ako je ikako moguće, utječite na to da se stubište, krovište i podrum održavaju. I na kraju, nikako ne investirajte previše u izgled nekretnine na neatraktivnoj lokaciji jer nećete uspjeti ostvariti povrat.

Namještaj  i oprema

Lakše se iznajmljuju namještene nekretnine. Već je sami oglas namještene nekretnine uočljiviji od onog nenamještene. Uslijed štednje njihovih kompanija i institucija, većina stranih najmoprimaca nema više budžet za selidbu osobnih stvari. Nekoliko velikih kompanija i veleposlanstava i dalje financira selidbu stvari svojih uposlenika, ali generalni trend je da se više traže namještene nekretnine. Štedite i ne kupujte odmah namještaj za sve sobe, opremite dnevnu i jednu spavaću, ugradite ormare i klimu, kupite aparate, uključujući perilicu za posuđe. Manje komade namještaja ne kupujte unaprijed, kao ni posuđe ni posteljinu, jer to su stvari koje neki najmoprimci donose, a ako ne, možete ih kupiti za jedan dan. Kad namještate, ne potrošite previše, najmoprimcima je važnije da je nešto novo i uredno nego da nosi neko ime. Kupujte namještaj i opremu u neutralnim tonovima kako bi bili atraktivniji što većem broju klijenata. U svakom slučaju nekretninu za najam ispraznite od svojih osobnih stvari i umjetničkih slika.

Cijena

Ispravno formirajte cijenu jer ona nekretnina koja jako odskače od komparativnih teško će se iznajmiti. Savjetujete se s agencjiom za nekretnine, jer će najbolje znati što je realno. Lokacija, ali i mikrolokacija u blizini javnog prijevoza i barem nekog manjeg dućana je, kao i uvijek s nekretninama, jako važna. Nižu cijenu će postizati nekretnine u malim, uskim ulicama daleko od javnog prijevoza. Strancima je važna i dostupnost internacionalnih škola. Ako ikako možete organizirajte privatni parking, možda čak i u nekoj od javnih garaža ako imate nekretninu u centru. Ako ne možete, očekujte nižu cijenu od nekretnina koje imaju privatno parkirno mjesto ili garažu. Poželjno je da nekretnina ima balkon jer svi vole imati otvoreni prostor za sušenje odjeće, pušenje ili cvijeće. Ako je nekretnina na višem katu zgrada bi trebala imati lift. Nekretnine na višim katovima u zgradama bez lifta postižu nižu cijenu. Također će nižu cijenu postići nekretnine u zapuštenim zgradama.

Prezentacija prilikom gledanja

Pripremite se za gledanje tako da dignete rolete, prozračite i obavite barem osnovno čišćenje. Prvi dojam je iznimno važan, pogotovo u slučaju stranaca koji često u jednom danu vide puno nekretnina. Ako već niste ispraznili stan od osobnih stvari jer u njemu živite, svakako pospremite sve što će davati dojam neurednosti. Pokazivanje prepustite agentu koji razumije potrebe klijenta i što mu je važno, pa će prilagoditi prezentaciju. Klijenti vole i samostalno pregledati nekretninu u miru, pa se ne čudite ako se agent nakon inicijalne prezentacije povuče. To ne znači da se ne trudi oko prezentacije nego da razumije kako nitko ne voli nametljive agente i vlasnike.

Ugovor o najmu

Tražite agenciju da Vam njeni odvjetnici naprave ugovor, ali samo ako imaju iskustva i dovoljno stručnog pravog znanja. Agencije za nekretnine koje dugo rade sa strancima imaju odlične dvojezične šprance koje sadržavaju sve odredbe potrebne strancima, a balansirane su tako da štite i vlasnike. Ugovorom o najmu uređuju se odnosi i odgovornosti obiju strana. Glavne obveze najmodavaca su  održavanje fiksnih komponenti i instalacija u nekretnini, te otklananje svih kvarova nastalih uslijed više sile. Najmodavac nikad ne smije ući u nekretninu bez ovlaštenja najmoprimca i bez najave, pogotovo u slučaju najmoprimaca-diplomata, ali ima pravo pokazivati stan potencijalnim najmoprimcima za vrijeme trajanja otkaznog roka, u toku kojeg najmoprimac mora i dalje plaćati najaminu i režije. Ugovorom se regulira visina najamnine i način plaćanja, troškovi, vrijeme trajanja najma i otkazni rok. Sve ostale stavke su pregovorljive. Zaštitite se npr. zadržavanjem depozita uslijed ranijeg otkaza ugovora. Imajte na umu da stranci moraju imati mogućnosti otkaza ugovora u bilo koje vrijeme uslijed odlaska iz Hrvatske zbog premještaja posla.