Kupnja nekretnina

Dijelimo s Vama savjete koji se temelje na godinama iskustva u posredovanju pri kupoprodaji nekretnina!

Kupovina stana ili kuće predstavlja jedan od najvećih financijskih izdataka u životu pa je važno toj odluci pristupiti detaljno. S obzirom da se radi o osiguranju životnog prostora zbog kojega se nerijetko odlučujete na podizanje kredita ili trošenje ušteđevine, preporučljivo je da se u procesu kupnje nekretnine savjetujete sa stručnjacima i agencijom za nekretnine. Budite sigurni da radite s legalnom, ali i kvalitetnom agencijom koja ima puno iskustva. Na tržištu je prevelik broj legalnih, ali neprofesionalnih i nekvalitetnih, agencija, pa budite pažljivi pri odabiru.

Racionalno pristupite odluci o kupnji stana ili kuće, i financijama s kojima raspolažete. Kupci često dižu kredia kako bi si priuštili nekretninu, te je bitno pripremiti i razraditi financijski plan. Za izračun anuiteta dostupni su Vam kreditni savjetnici u bankama.

Uvijek se kaže da je nekretnina - 'lokacija, lokacija, lokacija'. Odaberite one koje Vama odgovaraju za svakodnevni život, ali pazite da su i neke objektivne karakteristike lokacije zadovoljavajuće, kako biste bili sigurni da Vam je investicija dugoročno zaštićena. Poželjno je da kupite nekretninu blizu javnog prijevoza, škole, vrtića, dućana, doma zdravlja, parka...Nekretnine moraju biti kvalitetne, što se uopće ne odnosi na opremu. Bitniji je raspored, orijentacija, količina dnevnog svjetla, katnost (zgrade s više katova trebale bi imati lift), neki vanjski prostor (balkon, loggia), mogućnosti parkiranja i odlaganja stvari. Stanovi s različitim karakteristikama u istoj zgradi ne bi trebali biti jednako koštati.

Odlučili ste se za novogradnju ili pak u obzir dolaze i nekretnine koje se nalaze u nešto starijim zgradama? Predlažemo da pogledate i jedno i drugo. Ako kupite stan u novogradnji, imat ćete manje ili nikakve investicije u renovaciju, ali budite pažljivi od kakvog investitora kupujete. Također obratite pažnju na objektivne karakteristike stana, jer mnogi su građeni nekvalitetno. Izuzetno je važno provjeriti da zgrada ima građevinksu i uporabnu dozvolu, jer bez thi dokumenata Vam banka neće odobriti kredit. Ako kupujete kuću, provjerite je li legalizirana ili u fazi legalizacije. Ukoliko kupujete stariji stan, vjerovatno ćete ga htjeti preurediti i osvježiti. Stan za adaptaciju je vrlo dobra investicija ako ga nađete po povoljnoj cijeni, jer starogradnje su često na boljim lokacijima od novogradnji, stan možete urediti kako želite, i ne plaćate često preskupu opremu. U tom slučaju ipak uzmite u obzir da će preuređenje iziskivati dodatan, i ne tako mali, financijski izdatak, koji će ovisiti o tome da li radite samo kozmetičke popravke, ili potpunu renovaciju, kao npr. izmjenu instalacija i promjenu rasporeda. Ne pretjerujte prilikom renovacije-teško ćete kasnije kapitalizirati stan u koji ste previše investirali.

Prije početka razgledavanja stanova ili kuća provjerite da idete gledati samo nekretnine s 'čistim' papirima, a agencija za nekretnine Vam mora reći ima li na nekretnini bilo kakvih upisanih tereta ili plombi, jer joj je zakonska obveza napraviti uvid u dokumentaciju. Kod stanova je to vlasnički list bez plombi i tereta (izuzev hipoteka trenutnih vlasnika, koje se lako brišu). Bilo bi odlično da gledate etažirane stanove, ali kod starogradnje je manje takvih, jer za mnoge još nisu pokrenuti ili završeni procesi etažiranja. Nemojte odustati od kupovine neetažiranog stana ili onog uknjiženog u knjigu položenih ugovora, ali imajte na umu da Vas to jednog dana čeka. Što se tiče kuća, svakako provjerite jesu li legalizirane, ili barem u procesu legalizacije. Zatražite i uvid u Izvod iz katastarskog plana te posjedovni list, jer još uvijek vrlo mali broj kuća ima usklađene upise u katastar i zemljišnu knjigu. Svakako bilo koja nekretnina koju kupujete kreditom mora imati Građevinsku i Uporabnu dozvolu, jer banka traži tu dokumentaciju prije odobrenja kredita. I na kraju, poželjno je procijeniti samu kvalitetu građevine, instalacija i pripadajućih fiksnih elemenata nekretnine, za šta možete angažirati stručnjaka nakon što suzite izbor.

Ukoliko ste pronašli ono što želite, provjerili svu dokumentaciju i sigurni ste u svoj izbor, po dogovoru s vlasnikom oko cijene, sklapate kupoprodajni (pred)ugovor. Budite sigurni da ste pravnom dokumentacijom u potpunosti zaštićeni.

Ovdje smo naveli samo neke stvari o kojima biste trebali voditi računa, a ima ih još puno. Ukoliko niste sasvim sigurni kako da krenete u kupnju i mislite da Vam trebaju savjeti, na raspolaganju su Vam stručnjaci agencije za nekretnine. Prilikom odabira agencije za nekretnine provjerite koliko dugo postoji na tržištu, tko su njeni direktori i zaposlenici, i pružaju li Vam pouzdanu podršku u svim segmentima. Riskantno je raditi s agencijom za nekretnine koja Vas može krivo savjetovati prilikom jedne od najvećih investicija u životu.

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u Favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?