Kvalitetna agencija za nekretnine

Mnogi smatraju da agenciji za nekretnine ne treba platiti proviziju jer vide njen posao samo kao spajanje nekretnine s kupcem ili najmoprimcem. Klijenti za agencijsku proviziju, koja se plaća samo ako se pravni posao realizira, dobivaju puno više od toga, ali samo od kvalitetne agencije. Posao agencije za nekretnine je zahtjevan, kompleksan i multidisciplinaran, i temelji se na stručnim znanjima iz raznih područja. Na tržištu postoji previše agencija za nekretnine i neke ne nude kvalitetnu uslugu. Uzmite vremena za upoznavanje agencija i pažljivo odaberite pravog partnera.
 
Što očekivati od kvalitetne agencije za nekretnine?

Stručnost
Agencija za nekretnine mora imati licencu, što je regulirano Zakonom od posredovanju u prometu nekretnina. Barem jedan njen uposlenik mora imati položen stručni ispit pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, mora poslovati iz adekvatnih prostora i biti osigurana od odgovornosti. Za kupce i najmoprimce je najvažnije što su agencije dužne provjeriti dokumentaciju nekretnina s kojima koje rade. Agencije za nekretnine imaju i mnoge druge obveze koje proizlaze iz Zakona. Da li je agencija legalna provjerite na ovom linku gdje je objavljen Registar svih licenciranih agencija i posrednika. Ne radite s agencijom koja nije evidentirana u Registru jer takva posluje protuzakonito. Ali ne ostanite na tome, jer licenca sama po sebi nije garancija stručnosti agencije za nekretnine. Informirajte se o tome tko su vlasnici, direktori i agenti agencije za nekretnine s kojom surađujete, te koje su struke, jer poželjno je da imate pristup stručnjacima koji imaju iskustva u prodaji, pregovaranju i marketingu. Neki od dodatnih kriterija koje možete primijeniti su i koliko dugo agencija postoji i koje su joj reference. Važno je provjeriti tko su joj klijenti, kakva joj je ponuda i web stranica. Preporučamo da ne radite s agencijama koje se oglašavaju isključivo na tražilicama za nekretnine.  

Pravna sigurnost
Sve licencirane agencije posluju prema Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina, iz kojega za njih proizlaze važne obveze. Primjenjuju i mnoge druge koji nisu direktno vezani za posredovanje npr. Zakon o obveznim odnosima, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakon o prostornom uređenju i građenju, Zakon o zemljišnim knjigama, Zakon o porezu na promet nekretninama. Gore je objašnjeno na što Zakon o posredovanju o prometu nekretnina obvezuje agencije, ali to nije dovoljno, jer postoje pravne komponente svakog posla u kojima Vas neiskusna agencija za nekretnine može krivo savjetovati. Kvalitetne agencije za nekretnine imaju odvjetničke timove ili surađuju s odvjetnicima koji se bave zemljišno-knjižnim pravom, tako da možete biti sigurni da ste dobili pouzdan, ali i specijalizirani pravni savjet. 

Tržišna informiranost
Osim što licencirane agencije posluju unutar strogo definiranog pravnog okvira, one koje su kvalitetne, imaju najbolji uvid u tržište i trendove koji ga oblikuju. To znači da će Vam moći dati informirane savjete, bilo da tražite ili nudite nekretninu, a što duže postoje, to ćete se u njih moći više pouzdati. Ako ste prodavatelj, kvalitetna agencija će Vam dati vrlo precizno i realno mišljenje o tržišnoj cijeni koja će Vam omogućiti brzu realizaciju. Ako ste kupac, dat će Vam savjete oko atraktivnih lokacija i toga što čini nekretninu kvalitetnom, te Vam na taj način pomoći da zaštitite možda najveću investiciju koju ćete ikada napraviti. 
 
Marketing
Kvalitetna agencija za nekretnine mora biti marketinški stručnjak. Web stranica agencije za nekretnine je primarni kanal kroz koji prezentira ponudu, i one koje imaju dobre stranice dobivaju više upita. Stranica mora biti atraktivna, jednostavna za korištenje i prilagođena pregledavanju na prijenosnim uređajima. Poželjno je da je dobro pozicionirana na Google-u, kako bi ponuda agencije za nekretnine bila dostupna što većem broju klijenata. Kvalitetne agencije za nekretnine koriste Facebook i Instagram. Važno je i kako agencija za nekretnine prezentira svaki stan, kuću ili poslovni prostor. Dobro sastavljen oglas s kvalitetnim, ali realnim, fotografijama nekretnine uočljiviji je kupcima. Ne radite s agencijama za nekretnine koje oglašavaju samo na tražilicama. 

Pregovori
Kvalitetne agencije za nekretnine stručnjaci su u vođenju pregovora. Uvijek rade s ciljem realizacije posla na zadovoljstvo svih strana. 

Ušteda vremena

Ako ste vlasnik, ne morate trošiti vrijeme na prezentaciju nekretnine, to umjesto Vas radi agencija, ne samo preko nekretninskih portala nego i preko svojeg weba. Kvalitetne agencije ulažu puno u svoju prisutnost na internetu, koji je postao primarni kanal za prezentaciju i potražnju nekretnina. Fokusirane su na to da njihovi ‘izlozi’ dobro izgledaju, te da su lako dostupni i pretraživi. Kvalitetne agencije imaju dobre fotografije i precizno opisuju nekretnine. Najvažnije je što umjesto Vas filtriraju neozbiljne stranke, a ako želite, mogu Vam uštediti vrijeme i na način da umjesto Vas pokazuju nekretninu.

Ako ste kupac, kad date nalog agenciji da Vam traži nekretninu, nećete morati pregledavati oglase kojih je jako puno, a pogotovo ne one bez jasnih opisa, fotografija i tlocrta, ili one za nekretnine koje nemaju sređenu dokumentaciju. Agenciji možete dati vrlo precizne kriterije svoje potražnje i na taj način izbjegnuti pregledavanje nekretnina koje Vam nisu zadovoljavajuće.

Dodatne usluge
Osim marketinga, uštede vremena i stručnih savjeta, kvalitetne agencije za nekretnine nude Vam niz usluga vezanih za poslove s kojima niste upoznati, npr. izradu primopredajnog zapisnika, prijenos režija, savjete i podršku oko procesa uzimanja kredita.

Agencije često surađuju i s energetskim certifikatorima, arhitektima, sudskim vještacima, i ekspertima za legalizaciju, pa Vas mogu povezati s kvalitetnim pružateljima usluga.

 

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u Favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?