Savjeti za vlasnike stanova i kuća za najam


Priprema stana ili kuće za najam
Prije nego što oglasite nekretninu, savjetujte se s agencijom za nekretnine oko potrebnih investicija, jer mora biti uređena i modernizirana. Ne mora biti prepuna 'dizajnerskih' fiksnih elemenata i opreme, jer je povrat upitan, ali mora biti uredna. Pogotovo stranci, ili institucije i tvrtke za koje rade, ne žele preskupo plaćati npr. kuhinje s 'imenom'. Važno je da nekretnina ima novu kupaonicu, kuhinju, i aparate, te da su parketi, stolarija i zidovi uređeni. Za najam predlažemo da oličite zidove u bijelo, jer neutralne boje atraktivnije su većem broju klijenata. Imajte na umu da je važan i izgled zgrade. Ako je ikako moguće, utječite na to dasu zajednički dijelovi čisti i održavani. I na kraju, nikako ne investirajte previše u izgled nekretnine na neatraktivnoj lokaciji jer nećete ostvariti povrat.


Namještaj i oprema
Lakše se iznajmljuju namještene nekretnine. Već je sami oglas namještene nekretnine uočljiviji od onog nenamještene. Uslijed štednje njihovih kompanija i institucija, većina stranih najmoprimaca nema više budžet za selidbu osobnih stvari. Nekoliko velikih kompanija i veleposlanstava i dalje financira selidbu stvari svojih uposlenika, ali generalni trend je da se više traže namještene nekretnine. Štedite i ne kupujte odmah namještaj za sve sobe, opremite dnevnu i jednu spavaću, ugradite ormare i klimu, kupite aparate, uključujući perilicu za posuđe i sušilicu. Manje komade namještaja ne kupujte unaprijed, kao ni posuđe ni posteljinu, jer to su stvari koje neki najmoprimci donose, a ako ne, možete ih kupiti za jedan dan. Kad namještate, ne potrošite previše, najmoprimcima je važnije da je nešto novo i uredno nego da je 'dizajnersko'. Kupujte namještaj i opremu u neutralnim tonovima kako bi bili atraktivniji što većem broju klijenata. U svakom slučaju nekretninu za najam ispraznite od svojih osobnih stvari, knjiga, umjetničkih slika i slično.
 

Cijena
Ispravno formirajte cijenu jer ona nekretnina koja jako odskače od usporedivih teško će se iznajmiti. Savjetujete se s agencijom za nekretnine, jer najbolje će znati što je realno. Lokacija, ali i mikrolokacija u blizini javnog prijevoza i barem nekog manjeg dućana je, kao i uvijek s nekretninama, jako važna. Nižu cijenu će postizati nekretnine u malim, uskim ulicama udaljenima od javnog prijevoza. Strancima je važna i dostupnost internacionalnih škola. Ako ikako možete, organizirajte privatni parking, možda čak i u nekoj od javnih garaža ako imate nekretninu u centru. Ako ne možete, očekujte nižu cijenu od nekretnina koje imaju privatno parkirno mjesto ili garažu. Poželjno je da nekretnina ima balkon jer svi vole imati otvoreni prostor za sušenje odjeće, pušenje ili cvijeće. Ako je nekretnina na višem katu zgrada bi trebala imati lift. Nekretnine na višim katovima u zgradama bez lifta postižu nižu cijenu. Također će nižu cijenu postići nekretnine u zapuštenim zgradama.
 

Prezentacija prilikom gledanja
Pripremite se za gledanje tako da dignete rolete i upalite svjetla, prozračite, i počistite. Prvi dojam je iznimno važan, pogotovo u slučaju stranaca koji često u jednom danu vide velik broj nekretnina. Ako već niste ispraznili nekretninu od osobnih stvari jer u njoj živite, svakako pospremite sve što će davati dojam neurednosti. Pokazivanje prepustite agentu koji razumije potrebe klijenta i što mu je važno, pa će prilagoditi prezentaciju. Klijenti vole i samostalno pregledati nekretninu u miru, pa se ne čudite ako se agent nakon inicijalne prezentacije povuče. To ne znači da se ne trudi oko prezentacije nego da razumije kako nitko ne voli nametljive agente i vlasnike.
 

Prijedlog ugovora o najmu
Agencije za nekretnine koje dugo rade sa strancima imaju dvojezične šprance koje sadržavaju sve odredbe potrebne strancima, a balansirane su tako da štite i vlasnike. Svakako ih komentirajte sa svojim odvjetnikom. Ugovorom o najmu uređuju se odnosi i odgovornosti obiju strana. Glavne obveze najmodavaca su održavanje fiksnih komponenti i instalacija u nekretnini, te otklanjanje svih kvarova nastalih uslijed više sile ili dotrajalosti. Najmodavac nikad ne smije ući u nekretninu bez ovlaštenja najmoprimca i bez najave, pogotovo u slučaju najmoprimaca-diplomata, ali ima pravo pokazivati stan potencijalnim najmoprimcima za vrijeme trajanja otkaznog roka, u toku kojeg najmoprimac mora i dalje plaćati najamninu i režije. Ugovorom se regulira visina najamnine i način plaćanja, troškovi, vrijeme trajanja najma i otkazni rok. Sve ostale stavke su podložne pregovorima. Zaštitite se npr. zadržavanjem depozita uslijed ranijeg otkaza ugovora. Imajte na umu da stranci moraju imati mogućnosti otkaza ugovora u bilo koje vrijeme uslijed odlaska iz Hrvatske zbog premještaja posla.
Postoje i solemnizirane forme Ugovora o najmu, koje sadrže ovršne klauzule za naplatu potraživanja i šteta, te za povrat posjeda najmodavcu, bez sudskog postupka.